Kerstkoekjes bakken / Chocolade kransjes servet opvouwen /
menukaart / kerstplacemat / kerstkoekjes maken
Appelflappen /


 

Kerstkoekjes bakken:
Bij kerstdagen denken de alle mensen aan gezelligheid, en bij gezelligheid hoort natuurlijk eten en drinken. En natuurlijk kerstkoekjes.
Wat heb je nodig: 1 ei, 150 gr. bloem, 120 gr. boter, 75 gr. suiker, mengkom, 2 messen, vork, kommetje, deegroller, uitsteekvormpjes en eventueel snoepbolletjes en bakkwast.

 

Doe alle ingrediŽnten in de mengkom, snij de boter met twee messen fijn (goed uitkijken, laat je anders helpen door een volwassene), kneed verder met je handen totdat je een soepele bal van deeg hebt, strooi wat meel op het aanrecht en leg hier het deeg op en maak met de deegroller een mooie vlakke lap deeg, druk er vormpjes uit. Leg de koekjes op een ingevette (of bakpapier) bakplaat. Klop het ei los in een kommetje met een vork en smeer het met de vingers of met een bakkwast in. De koekjes gaan dan mooi glimmen en krijgen een mooie bruine kleur.
Bestrooi de koekjes eventueel met snoepbolletjes. Doe de bakplaat in een voorverwarmde oven en bak ze op 150 įC in 20 minuten gaar. Haal de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen en dan ... smikkelen maar!

naar boven

 

 

Chocolade Kransjes

Aantal personen: 50
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Hulpmiddelen: Rietje 
IngrediŽnten: 200 gram pure chocolade, zilveren garneer pilletjes, rode of groene musket. 
Bereidingswijze: Spreid een stuk aluminiumfolie of bakpapier uit en leg hierop verschillende kerstvormpjes van 4-5 cm groot. Bijvoorbeeld een klokje, kerstboom, paddestoel of engeltje. Eventueel kun je van plastic bekertjes ronde vormen knippen. Knip een rietje in circa 10 stukjes van circa 1 cm. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Breek de chocolade boven een kleinere pan in stukjes. Hang deze pan in het kokende water en laat de chocolade al roerende smelten. Schenk de gesmolten chocolade direct in de vormpjes, terwijl je die goed tegen de folie aandrukt. Steek bovenaan in elk chocoladefiguurtje een rietje. Laat de chocolade iets opstijven en garneer de figuurtjes dan met een zilverpilletje of musket. Laat de figuurtjes in de koelkast in circa 1 uur hard worden. Verwijder de vormpjes voorzichtig en hang de figuurtjes met dun gouddraad in de boom.

naar boven

 

 

Servet opvouwen:
Klik hier om de instructie voor het vouwen van een servet groter te zien
Wat heb je nodig: papieren servetten, eventueel wat kerstversiering.

Een mooi gevouwen servet op je bord bij het kerstdiner, staat natuurlijk extra feestelijk.

Neem feestelijke servetten en volg de vouwinstructies op, versier de boom eventueel met strikjes of een stukje kerstslinger.

Klik op het plaatje hiernaast, zodat je de vouwinstructies beter kunt lezen om zo'n mooie servet kerstboom te vouwen. Je kunt het voorbeeld ook opslaan of uitprinten, klik op de menublak in "Vorige" om hier terug te komen.

 

naar boven

 

 

Menukaart:
Wat heb je nodig: Een printer, licht gekleurd papier, kleurpotloden of stiften, schaar, lineaal, goud of zilver schrijvende pen.

Klik hier om de menukaart beter te bekijken en uit te printenKlik op de afbeelding rechts en print hem uit op licht gekleurd papier, dit kan natuurlijk ook gewoon wit papier zijn, dan moet je alleen veel meer kleuren.
Knip de kaart mooi uit. De stippellijntjes zijn vouwlijnen, wanneer je daar je lineaal langs legt en met de punt van je schaar langs gaat, kun je de kaart makkelijker dicht vouwen.

Kleur de figuren op de kaart.

Op het midelste gedeelte schrijf je met een goud of zilver schrijvende pen het menu op. Laat de inkt drogen en vouw je menukaart op en zet hem op tafel. Maak hierna evenveel menukaartjes als gasten die komen eten.

naar boven

 

 

Kerstplacemats: 
kerst-placemat-1.gif (52175 bytes)  kerst-placemat-2.gif (53076 bytes)  kerst-placemat-3.gif (42281 bytes)  kerst-placemat-4.gif (46462 bytes)
Wat heb je nodig: Een printer, kleurpotloden of stiften, eventueel stevig gekleurd karton en lijm.
Klik op de afbeeldingen om deze beter te kunnen bekijken en print ze uit of sla ze op je harde schijf op. Kleur de afbeelding(en) in. Plak ze eventueel met wat lijm op een stuk gekleurd karton dat groter is. Versier deze eventueel met wat glitters en wat lijm.
 

Tip 1: Je kan de placemat ook vergroten naar A-3 formaat.
Tip 2: Je kan natuurlijk van iedere kleurplaat een placemat maken, als je deze naar A-3 formaat kopieert.

naar boven

 

 

Kerstkoekjes maken:
Van ontbijtkoek maak je de lekkerste kerstboomversiering.
Wat heb je nodig: Gesneden plakjes ontbijtkoek, 1 ei, eischeider, poedersuiker, maatbeker, mes, kom, lepel, stevig draad.

Uit elk plakje koek snij je een kerstboom, een kerstster, of een andere mooie vorm. Scheid het ei en doe het eiwit in de kom met 150 gram poedersuiker. Roer het goed door elkaar. Tot het gaat glanzen!
Je glanzende glazuur strijk je over de koekjes en laat het geheel drogen.
Dan een stevig draad of kerstboomhaakje erdoor en je kerstboomkoekjes zijn klaar.

naar boven

 

 

Appelflappen: (4 stuks)
IngrediŽnten: 4 plakjes bladerdeeg (diepvries), 2 stevige appels, 2 eetl. rozijnen, 1 theel. gemberpoeder, 1 eetl. paneermeel, 1 ei, 1 eetl. boter om in te vetten.

Benodigdheden: rasp, kom, schaal, eventueel poedersuiker.

Verwarm de oven voor op 225 ˚C of gasovenstand 5. Spreid de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht en laat ze ong. 10 minuren ontdooien. Intussen kunnen de appels geschild en daarna boven een grote kom raspen. De rozijnen en gemberpoeder erdoor roeren. De bakplaat invetten en paneermeel over de plakjes bladerdeeg strooien. Het appelmengsel erover verdelen, let op dat je de randen Ī 1 cm vrij laat. Vouw de plakjes bladerdeeg tot driehoeken. Maak de randen nat met wat water en druk ze voorzichtig op elkaar.
Klop het ei los. De appelflappen op de bakplaat leggen en bestrijken met het losgeklopte ei. De appelflappen in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar bakken. Uit de oven op een schaal leggen en eventueel met poedersuiker bestrooien. De appelflappen kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.

naar boven